Musala Soft Logo Конкурс по програмиране на Musala Soft и PC Magazine Bulgaria PC Magazine Bulgaria Logo
  Състезателна система
Сезон 2010 - 2011
Сезон 2009 - 2010
Правила
Задача 1
Задача 2
Задача 3
Задача 4
Задача 5
Задача 6
Класиране
Финален кръг
Сезон 2008 - 2009
Сезон 2007 - 2008
Сезон 2006 - 2007
Сезон 2005 - 2006
Сезон 2004 - 2005
Сезон 2003 - 2004
Сезон 2002 - 2003
Сезон 2001 - 2002
Сезон 2000 - 2001

Финален кръг


Петнадесетото издание на националния конкурс по програмиране на PC Magazine Bulgaria и Мусала Софт завърши с финален присъствен кръг, който за трета година се проведе под патронажа на Президента на Република България, г-н Георги Първанов. Състезанието събра най-добре представилите се участници в конкурса, които бяха лично поздравени от изявени представители на бизнес и академичните среди.

Winner
От ляво на дясно: Румен Христов - победител в конкурса; Елена Маринова - Президент на Мусала Софт; Огнян Киряков - Управляващ директор на Майкрософт България.Може да прочетете условието на задачата в PDF или DOC формат.

Може да разгледате снимки от събитието.

На първо място е Румен Христов, ученик 10-ти клас - ПМГ, Шумен и възпитаник на шуменската школа по информатика "А&Б" с ръководители Бисерка Йовчева и Петър Петров. Румен е най-младият участник в конкурса. Той е изявен талант на национално ниво, с многобройни национални и международни отличия и е част от националния отбор по информатика. След две втори места в предишните две издания на състезанието, Румен заслужено спечели голямата награда - лаптоп от Мусала Софт. След него се класира Георги Ацев, студент трети курс - Софийски Университет, Факултет по математика и информатика. Георги получи процесор от AMD, принтер от CNsys и книга от Майкрософт България. Мултифункционално устройство от Brother, клавиатура и мишка от Logitech и книга от Майкрософт България, отидоха при трето място - Александър Георгиев, студент трети курс - Софийски Университет, Факултет по математика и информатика. Следващите в класирането получиха щедри награди, любезно предоставени и от спонсорите BMG, Fadata, Fujitsu, IBS, Lexmark, TP Link, ZTE.

На награждаването на победителите и пресконференцията присъстваха множество специални гости, които уважиха усилията и постиженията на състезателите сред които: Ректора на Софийски университет „Св. Климент Охридски”, проф. Иван Илчев; проф. Иван Сосков, Декан - Факултет по математика и информатика, Софийски университет; акад. Стефан Додунеков - Институт по математика и информатика на БАН (ИМИ-БАН); Бойко Лечев, иЦентрове; Светлин Наков - Учредител на Българска асоциация на разработчиците на софтуер (БАРС); Георги Брашнаров, Председател на УС на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ); Огнян Киряков, Генерален директор - Майкрософт България; доц. Даниела Гоцева, зам. декан Факултет Компютърни системи и управление към Техническия университет и Емил Илиев, Началник отдел информационни технологии - Президентство на Република България. Доц. Красимир Манев бе почетен председател на журито в конкурса, а домакини на събитието бяха Тервел Няголов, Главен редактор на PC Magazine Bulgaria и Елена Маринова, Президент на Мусала Софт.

Тази година участниците в Конкурса бяха свидетели на дългоочаквана иновация в системата за оценяване - feedback върху няколко примерни теста при всяко изпратено решение, както и класиране на базата на тях. Нововъведението помага на състезателите бързо и лесно да открият тривиални грешки в програмите си, позволявайки им да съсредоточат вниманието си изцяло върху измислянето на креативни идеи за ефективно решение на задачата. Като бонус, временното класиране дава приблизителна представа за качеството на решенията още по време на състезанието, което допълнително стимулира оригиналната мисъл и желанието да се постигне максимален резултат. Първото решение на задачата от финалния кръг беше изпратено от Веселин Георгиев половин час след началото. След това класирането постепенно започна да се пълни, като редът на участниците постоянно се променяше. Три часа и половина след началото почти всеки беше пратил решение и вече се открояваха няколко претенденти за челните позиции. Тогава класирането беше скрито, въпреки че е примерно и не отговаря непременно на финалното – трябваше да има елемент на изненада. Системата продължи да дава информация на състезателите единствено за това дали програмите им работят коректно. Веднага след края на конкурса всички решения бяха претествани с набор от 42 внимателно подбрани теста, на базата на които се формира окончателното класиране. Битката за първото място се оказа наистина оспорвана – трите най-добре представили се решения са почти равностойни, като разликата между първите две е по-малка от половин точка. Поздравления на Румен Христов, Георги Ацев и Александър Георгиев за отличното представяне!


Финално класиране:

Място Име Град Тотал
1 Румен Христов Шумен 95.15
2 Георги Ацев София 94.88
3 Александър Георгиев София 91.33
4 Недялко Присадников София 71.65
5 Антон Анастасов Хасково 70.33
6 Веселин Георгиев София 59.18
7 Иван Иванов София 57.54
8 Момчил Иванов Шумен 53.81
9 Владимир Недев Варна 53.12
10 Георги Гюрчев Русе 36.42
11 Николай Хубанов Габрово 32.18
12 Пламен Томов София 0.56

Може да свалите решенията на участниците и тестовете, с които бяха оценени. А от тук може да свалите тестовете, на базата на които се формираше временното класиране по време на състезанието.

За улеснение участниците имаха на разположение визуализатор, който нагледно показва как изглеждат входните данни и как работят решенията им.


За въпроси можете да ни пишете на адрес: konkurs@musala.com.

Supported by Musala Soft Ltd.

Copyright 2000-2010 by Musala Soft Ltd. All rights reserved.